Zaharul alb sau otrava alba, cum mai e supranumit, nu numai ca te ingrasa, dar contine si multe substante chimice, care au ca efecte devastatoare asupra aspectului fizic si asupra sanatatii (favorizeaza aparitia diabetului, a cancerului, a problemelor cardiovasculare etc)
Zaharul apartine familiei glucidelor (carbohidrati), iar in forma sa naturala, nu este daunator. Se gaseste in multe alimente naturale, spre exemplu fructele. Problema o reprezinta adaosul de zahar din alimentatie, inutil si nesanatos pe termen lung, iar daca decidem sa renuntam la surplusul de zahar, multe lucruri pozitive vom observa in viata noastra.
Nutritionistii recomanda reducerea consumului de zahar, sau chiar renuntarea la acest aliment. Studiile arata faptul ca zaharul are o serie de efecte negative asupra organismului (cancer, afectiuni cardiovasculare, dezechilibre hormonale, aciditate excesiva, imbatranire prematura, afectiuni ale ficatului), actionand precum o otrava, dar si precum un drog, producand dependenta. Cu cat vom consuma mai mult zahar, cu atat organismul va cere mai mult. Organismul devine tolerant, asa ca are nevoie de o cantitate tot mai mare pentru a oferi senzatia de placere data de doza de zahar. Simptomele ce pot sa apara dupa renuntarea la zahar sunt: irascibilitate, apetit crescut, dureri de cap, probleme cu somnul, tulburari de memorie, anxietate, depresie, oboseala, ameteli, etc.
Autorul unui studiu realizat pe un numar de 43 de copii care sufereau de obezitate, medicul endocrinolog Robert Lustig impreuna cu o echipa de cercetatori de la Universitatea California din San Francisco au aratat care sunt efectele renuntarii la consumul de zahar. In numai noua zile, copiii si-au redus drastic riscul imbolnavirii de diabet tip 2. In pus, trigliceridele au scazut cu 33%, iar colesterolul „rau” a scazut cu 5%. Tensiunea arteriala a scazut de asemenea. ”Aceste descoperiri sustin ideea ca este esential ca parintii sa evalueze cantitatea de zahar pe care o consuma copii si sa constientizeze care sunt efectele consumului anumitor alimente asupra sanatatii.” Caloriile din zahar sunt cele mai rele deoarece ele se transforma in grasime la nivelul ficatului, ceea ce conduce la rezistenta la insulina si aparitia riscului de diabet, boli de inima sau afectiuni ale ficatului.
Desi simtim nevoia de a consuma zahar, dulciurile nu sunt necesare organismului, iar daca putin cate putin, incepem sa eliminam zaharul din alimentatie vom observa anunite efecte benefice:
- mai multa energie
- greutatea se va stabiliza
- intestinul si colonul vor functiona mult mai bine
- nevoia de dulce dispare
- pielea va arata mult mai sanatoasa
- dispozitie mai buna si mai multa claritate in gandire
- efecete benefice asupra imunitatii
NU uitati ca nevoia de zahar este una dobandita. De aceea, daca reduceti dulceata tuturor alimentelor pe care le consumati, va veti obisnui. Cand va doriti ceva dulce mancati fructe.
Nu este usor sa eliminam zaharul din alimentatie si necesita o vointa puternica. Sa renuntati la zahar nu inseamna sa elimini numai dulciurile din alimetatie. Astazi, majoritatea alimentelor procesate pe care le consumamcontin un adaos considerabil de zahar.