Conceptul de nutritie german Metabolic Balance
Metabolic Balance® este un concept de nutriţie care printr-un plan individual, dezvoltat din punct de vedere medical și științific, îmbunătățește calitatea vieții și sănătatea. Acest concept de nutritie se bazează pe alimente naturale nemodificate şi foloseste o gamă variată de alimente ce pot fi preparate în cele mai diverse forme. Varietatea şi bucuria culinară nu au de suferit ci conturează drumul către o formă de alimentaţie sănătoasă, care poate fi menţinută pe parcursul întregii vieţi. Pilonii conceptului metabolic balance® sunt validaţi de studii ştiinţifice. Aceste studii demonstrează că o îmbunătăţire a regimului alimentar pe baza principiilor metabolic balance® determină, în mod incontestabil, nu doar o scădere în greutate, ci garantează şi o stabilizare a greutăţii pe termen lung, reglarea senzaţiei de foame si saturaţie conform proceselor biologice naturale.
Principiile si avantajele conceptului Metabolic Balance®
1. Principiul „low glycemic and insulinemic” (atingerea unui nivel redus de insulină)
2. Distribuţia macroelementelor nutritive – carbohidraţi (40-45%), grăsime (30-35%) şi proteine (25-30%) are la bază rezultatele “american nurses health study” efectuat de către Universitatea Harvard.
3. Datele medicale şi un set de analize de sânge ale pacientului stau la baza elaborării planului individualizat de alimentaţie şi reprezinta instrumentul de lucru pentru o consiliere de lungă durată a celor ce doresc să-şi modifice stilul de viaţă şi alimentaţia pentru întărirea propriei sănătăţi, pentru că : „Cel ce e bolnav şi vrea să se trateze, trebuie să fie, de asemenea, gata să-şi schimbe viața, sau cel puțin să şi-o analizeze.”
Metabolic Balance® recomandă în special carbohidraţii complecşi, cum ar fi pâinea din făină integrală de secară, legumele, fructele, precum şi proteinele de calitate: carnea, peştele, ouăle, produsele din soia, lactate sau leguminoase.
Programul de alimentaţie se desfăşoară pe parcursul a patru faze:
1. Faza de pregătire
2. Faza de reechilibrare severa – timp în care participantul este supravegheat foarte atent, cel puţin două săptămâni. În această perioadă este necesar alimentele să fie cântărite foarte atent.
3. Faza de reechilibrare lejeră – presupune introducerea în alimentaţie şi a altor alimente.
4. Faza de menţinere – in aceasta faza se poate considera că metabolismul participantului este reechilibrat.
Medicii consilieri metabolic balance® beneficiază de o pregătire specială pentru a putea consilia participanţii pe parcursului întregului proces de reorganizare a alimentaţiei –indiferent dacă aceştia doresc să slăbească, să se îngraşe sau să îşi optimizeze pur şi simplu starea de sănătate.
Succesele în legătură cu normalizarea greutăţii, îmbunătăţirea sănătăţii şi a rezultatelor analizelor de laborator sunt confirmate prin intermediul studiului ştiinţific realizat în mod independent de către Institutul Hochrhein în colaborare cu Institutul pentru Managementul Calității și Medicină Socială al Clinicii Universitare Freiburg cu privire la eficiența programului de reglare a metabolismului – metabolic balance®. Studiul a fost publicat în „Journal of Nutrition and Metabolism“- unul dintre liderii revistelor medicale de specialitate, in decembrie 2010. https://www.hindawi.com/journals/jnume/2010/197656.html.
Medicii români au posibilitatea de-a deveni consilieri metabolic balance® priN intermediul cursurilor în domeniul nutriţiei şi prevenţiei oferite în cadrul Isen-Akademie Bucureşti.
Această specializare permite aplicarea conceptului de nutriţie în practica medicală integrând-o în propria activitate. Tinerii medici aflaţi la începutul carierei pot beneficia de o bursă „train on the job” putând să-şi desfăşoare activitatea sub îndrumarea medicilor consilieri experimentaţi. Prin aceste activitati metabolic balance® isi aduce contribuţia la conştientizarea şi remedierea afecţiunilor legate de alimentaţie ce au avut o exploziei epidemică în ultimii 20 de ani.
Elaborarea unui plan nutriţional individual este precedată în toate cazurile de o anamneză, o discuţie personală, analize de sânge pentru a identifica problemele şi anumitor afecţiuni şi pentru a ţine cont în mod corespunzător de acestea. În baza rezultatelor, consilierii au posibilitatea de a elabora cu ajutorul unui program computerizat un plan nutriţional individualizat pentru participanţi. Prin intermediul programului, consilierii noştri accesează permanent cele mai noi date ale codului alimentar federal şi pot garanta în acest mod un nivel calitativ ridicat, fără a necesita depunerea de eforturi permanente în scop de actualizare.
Prin intermediul acestui timp câştigat, consilierii asigura asistenta si consultanţa individualizata în beneficiul clienţilor pe parcursul diferitelor etape ale programului. Succesul în legătură cu scăderea în greutate, îmbunătăţirea valorilor de laborator şi calitaţii vieţii din punct de vedere al sănătăţii sunt confirmate prin intermediul studiului ştiinţific.