Fiind consilier de nutriție m-am întrebat adesea în ultimul timp, ce îi determină pe unii oameni să ia decizia să își schimbe obiceiurile alimentare. Să fie oare problemele de sănătate, aspectul exterior deranjant (mai ales la doamne), sau oare ce?
Daca ma gandesc la mine totul mi se pare foarte simplu: nu ma simțeam deloc bine în pielea mea, nu puteam să mă îmbrac decât cu lucruri largi, fără forme și ce mă deranja cel mai rău era că nu găseam haine pe măsura mea decât în piață la tarabe. Și nu în ultimul rând mă deranjau piciorele, pe care le aveam în permanență umflate deși luam tratament de peste 10 ani care nu mai avea nici un rezultat, și de fiecare dată când mă duceam la cardiolog îmi recomanda să slăbesc!
Când vorbim despre dezizie și motivație intrăm într-o zonă foarte delicată, pentru că fiecare dintre noi considerăm că suntem foarte hotărâți să facem schimbări, dar când vine momentul să le și facem, atunci ne dăm seama că nu este chiar așa de simplu.
Cu siguranță motivația este o componentă esențială în luarea deciziei, dar v-ați întrebat care sunt mecanismele care fac ca balanța să încline spre a decide și a nu te mai uita înapoi?
Fiecare dintre noi are cu siguranță propriile motive pentru care ajunge în cabinetul unui nutriționist: nu se sinte confortabil așa cum arată, are probleme de sănătate – hipertensiune arteriala, diabet zaharat tip 2, probleme articulare, afecțiuni digestive și am putea adauga multe afecțiuni. Este cunoscut faptul că a preveni este mult mai simplu și mai ieftin decât a trata. Dar, foarte mulți dintre noi nici măcar nu relizăm care sunt riscurile supraponderalității si obezității, alții nu realizează că nu sunt normoponderali, sau consideră ca a fi ´´grasă și frumoasă´´ cum spunea o vorbă din bătrâni este în regulă.
Există pe internet fel de fel de rețete, cure, diete, care mai de care mai miraculoasă și cu rezultate așa de rapide că nici nu ne trebuie prea mult pentru a începe. Dar, nimic din ce găsim pe net nu este personalizat, individualizat și ar trebui să ne gândim că noi suntem diferiți și că ce mi se potrivește mie s-ar putea ca ție să iți dăuneze. Ce să mai vorbim de pastile, shake-uri, fel de fel de produse care consumate te fac să arăți ca un fotomodel într-un timp record, dar nu fac altceva decat sa ne afecteze sanatatea si mai mult!
De când sunt consilier metabolic balance am înțeles cu adevărat ce deosebește planul de nutriție personalizat, realizat pe baza anamnezei atente și amănunțite a pacientului, analizelor, de orice altă metoda care ne ajută să pierdem în greutate. Dar trebuie să înțelegem de la început că schimbarea obiceiurilor alimentare o facem odată și apoi păstrăm noile obiceiuri alimentare și după ce ne atingem targetul de greutate.
Metabolic Balance nu este o cura, dieta sau regim pe termen scurt este o schimbare pe termen lung a stilului de viata!